EGG-сперименти (част 3)
Експеримент с голото яйце
Кое е първо, гуменото яйце или гуменото пиле? Този
експеримент отговаря на този вековен въпрос. Лесно е
да си направите гумено яйце, ако разбирате химията на премахване на черупката с оцет. Това, с което сте останали, е напълно смутено голо
яйце и хладна наука. 
• Сурово яйце
 • Висока чаша
 • Оцет • Търпение
Експеримент 
• Поставете яйцето във висока чаша с оцет.
 • Погледнете
внимателно яйцето. Виждате ли мехурчетата, които се образуват върху
черупката? Оставете яйцето в оцета за цели 24 часа.
 • Сменете оцета на втория ден. Поставете чашата с оцета и яйцето на
сигурно място за една седмица - така е, 7 дни! Не смущавайте яйцето, а
обръщайте специално внимание на мехурчетата, които се образуват на повърхността
на черупката (или това, което е останало от нея).
 • Една седмица
по-късно излейте оцета и внимателно изплакнете яйцето с вода. Яйцето изглежда
прозрачно, защото външната обвивка е изчезнала! Остава единствено деликатната
мембрана на яйцето. Успешно си направил яйце без черупки. Добре, всъщност не
сте направили яйцето – пилето е направило яйцето -
просто сте извадили химикала, който придава на яйцето неговата сила. 
Как работи? 
Нека започнем с мехурчетата, които видяхте да се образуват
върху черупката. Мехурчетата са въглероден диоксид. Оцетът е киселина, наречена
оцетна киселина и бял оцет от магазина за хранителни стоки обикновено е
около 5% оцетна киселина и 95% вода. Яйчните черупки са съставени от калциев
карбонат. Оцетът реагира с калциевия карбонат чрез разчупване на химикала в
неговите калциеви и карбонатни части. Калциевата част плава наоколо в разтвора,
докато карбонатната част реагира, за да образува мехурчета от въглероден
диоксид, които виждате. Някои от оцетите също ще се промъкнат през или
проникнат в мембраната на яйцето и ще накарат яйцето да стане малко по-голямо.
Този поток от течност от един разтвор през полупропусклива мембрана и в друг
по-малко концентриран разтвор се нарича осмоза. Ето защо яйцето е още
по-деликатно, ако се справите с него. Ако разклатите яйцето, можете да видите,
че жълтъкът се разбива в яйчен белтък. Ако мембраната се счупи, вътрешността на
яйцето ще се разлее в оцета. Да, направихте мариновано яйце! Ако яйцето реагира
с въглеродния диоксид във въздуха, яйцето ще се втвърди отново. Невероятно!

 
 
Коментари
Публикуване на коментар