Украса на яйца част 1
Натурално боядисани великденски яйца
Този великденски сезон, се насочете към производствената пътека и
оцветете вашите яйца с помощта
на природата.
Материали
• Яйца
• Алуминиев прах
• Бял оцет
• Зеленчуци и подправки
• Растително масло, восък, електрическа лента, листа, стикери и т.н. (по
избор)
1). Изберете в
кои цветове искате да боядисвате с яйцата си.
• За синя, използвайте червено зеле
• За червено, опитайте цвекло, череши или боровинки
• За светло зелено, използвайте спанак или пресни зелени билки
• За кафяво, пригответе силно кафе, чай или няколко семена от кимион
• За жълто, опитайте куркума и жълтите кожи от лук
• За маслено зелено използвайте червени лукови кожи (цветът се получава при реакция с
оцета)
• За лилаво, гроздов сок
2). За всеки цвят напълнете тенджера с поне 3 сантиметра вода. Добавете
зеленчуци или подправки около две пълни чаши.
3). Когато водата кипне добавете
две супени лъжици алуминиева пудра - освен ако не използвате лука.
4.) Сварете в продължение на тридесет минути.
5). Извадете тигана от огъня и го оставете да се охлади леко.
6). Върнете към котлона и
добавете две супени лъжици бял оцет. Сложете яйцата и изчакайте водата да заври.След това намалете малко топлината и гответе за 10-12
минути. Извадете тавата от огъня и оставете яйцата да се охладят в боята.
7). Извадете яйцата от боята. Ако сте доволни от цвета, оставете яйцето да изсъхне. За по-дълбоки и по-богати цветове оставете яйцето да се накисва за осем
часа.
Други идеи
8). За да добавите този мраморизиран ефект, разбъркайте няколко чаени
лъжички растително масло в охладената боя. Маслото ще се
придържа към обвивката на определени места, като по този начин предотвратява
оцветяването на черупката в определени места.
Коментари
Публикуване на коментар