EGG-сперименти част 5
Плаващото яйце
Яйцата
потъват в обикновена чешмяна вода, но се държат
различно, когато се добави сол.
Потопете колкото
се може повече яйца в чешмяна вода, колкото искате, но
те всички ще потънат на дъното. В
експеримента ще видите
как добавянето на нещо толкова просто, колкото солта, може драстично да промени
това, което се случва с яйцата във водата.
Материали
• Две чаши за
пиене
• Две сурови
яйца
• Сол
•Лъжица
Експеримент
• Сипете в една от чашите за пиене почти догоре обикновена
чешмяна вода.
• Внимателно
пуснете една от яйцата в напълнената с вода чаша. То потъва направо
до дъното!
• Напълнете
втората чаша за пиене наполовина с вода.
• Добавете четири
супени лъжици сол към
водата и разбъркайте.
• Напълнете
остатъка от чашата с вода, почти на върха.
• Внимателно
поставете второто яйце в солената вода ... то плава!
Как работи?
Всичко, което
направихте, беше да добавите сол към водата си.
Първото
яйце потъва до дъното на чашата с обикновена чешмяна вода. Това е така, защото
суровото яйце има по-голяма плътност от обикновената чешмяна вода. По същество
яйцето има повече мазнини,
отколкото същото количество вода. Когато добавяте сол във водата, увеличавате
плътността. Тоест солта се събира в същия обем вода. С достатъчно сол, добавен
към водата, плътността на водата е по-голяма от яйцето, което позволява на
яйцето да се плува.
Коментари
Публикуване на коментар