Фокус с магическа клечка за зъби

Търсеният ефект: Показваме чиния от еднократна употреба, пълна с вода с пет клечки за зъби във формата на петоъгълник. Взимаме магическа клечка за зъби и я пускаме в центъра на петоъгълника. Петте клечки за зъби се отделят една от друга, разваляйки геометричната фигура. Някой от учениците може да каже, че това не е магия. Тогава отново подреждаме петте клечки за зъби във формата на петоъгълник и подаваме магическата клечка на ученика. Той я пуска в центъра и нищо не се случва. Значи наистина е било магия!
Необходими материали:
  • чиния за еднократна употреба
  • вода
  • 6 плоски клечки за зъби
  • магическата съставкаверо 
Подготовка: Потапяме една от клечките във веро и я оставяме настрана. Пълним чинийката с вода.
Пред учениците:   Подреждаме пет клечки за зъби БЕЗ ВЕРО във формата на петоъгълник. Крайчетата им трябва да се застъпват, за да се получи. Оставете учениците да разгледат. Кажете им, че сте подредили клечките по специабен начин и че сега ще направите магия върху шестата клечка, която ще разруши геометричната фигура. Извадете шестата клечка – тази, която потопихме във веро преди демонстрацията, размахайте ръка върху нея, изричайки магически думи.  Пуснете мегическата клечка в центъра на петоъгълника, така че насапунисаният край на клечката да падне във водата. Петте клечки ще се разпаднат. Нека след това и някой от учениците да опита. Но този път магическата клечка ще е без веро и магията няма да подейства.


Тайната: Всичко, включително и водата, е изградено от молекули. Водните молекули също са свързани помежду се. Повърхността на водата има слой от прилепнали молекули – нарича се повърхностно напрежение. Поради тази причина клечките стоят необезпокоявани във водата. Помните ли шестата клечка, потопена във веро? Това е истинският трик! Молекулите на верото развалят повърхността на водата. Този ефект се разпространява като пръстените, които се получават, когато се хвърли камък в езеро. Молекулите на водата са тези, които задържат клечките заедно, вълничките от верото развалят тези молекули. 



Коментари

Популярни публикации от този блог

Поклон, народни будители!

21 ноември - Ден на християнското семейство

Коледно тържество