Антична Месопотамия, Шумер и Вавилон


Започнете урока така: „Представете си, че сте строители и къщата, която строите инцидентно се срутва и убива собственика си. Какво ще ви се случи? Според закона на Хамураби СМЪРТ, разбира се!”.
Резултат с изображение за ancient mesopotamia sumer and babylon lesson Разгледайте презентацията за законите на Хамураби. Направете копия на  списък със законите като помощен материал за използване в класната стая. От другата страна на тази брошура, запишете няколко престъпления, за дискусия в класната стая. Насочете децата към: "Прочетете престъпленията и вижте дали сте в състояние да бъдете съдия по закона на Хамураби." Дайте им минута да прочетат престъпленията и да се опитат да намерят наказанието от списъка на законите от другата страна на раздаването. Кратка дискусия в класната стая. След това..

Разделете децата на групи. Накарайте всяки да пресъздаде едно или две „престъпления“. Накарайте всяка група да помоли останалата част от класа да произнесе наказание за престъплението във времето на Хамураби. Дискутирате всяка ситуация и питайте: „Това ли е подходящото наказание за престъплението? "

1. Вие сте писар, нает да напишете беседа за екскурзовод в стария Вавилон. Вашият документ трябва да съдържа пет параграфа, както следва:
 • Първи параграф: Напишете приветствие. Благодарете на групата си, че е дошла.
• Втори параграф: Напишете кратко описание на едно живописно място от забележителностите на Вавилон.
• Трети параграф: Напишете кратко описание на второ живописно място
• Четвърти параграф: Напишете кратки съвети за пътуването.
• Параграф 5: Напишете някакъв край. Благодарете на групата си. Бъдете сигурни, че ще споменете какво удоволствие е било за вас. Бъдете учтиви!

2. Как съм намерил пътя си от ..... След като децата изпълнят горната задача, изберете списък от интересни места в древен Вавилон. Уверете се, че всички са представени. Използвайки този списък, задайте на децата творческо задание. Вашата задача: Отделили сте се от групата си и откривате, че сте ЗАГУБЕНИ ВЪВ ВАВИЛОН! Опишете своето древно вавилонско приключение и как сте намерили пътя си обратно към групата. Можете да направите карта на приключението си.
3. Добре дошли в нашия град! Създадете памфлет за приветствие – какво да се види, какво да се прави, къде да се ходи, обичаи, маниери, вълнуващи събития.
Резултат с изображение за ancient mesopotamia sumer and babylon lesson
4. "Ваканция в Древния свят" След Месопотамия, нека децата проучат още две от седемте чудеса на света и да направят пощенска картичка за всяко от тях. Предната страна трябва да е цветна картина, а задната да е адресирана до приятел с писмо, което да включва кога е построено, от кого, какво е предназначението му, как и кога е унищожено и поне два интересни факта за него. Писмото трябва да звучи като ваканционно поздравление, а не като доклад. Направете с тях страхотно табло! :-)

5.
Клиновидни таблички:  С помощта на глина направете клиновидни таблички. Използвайте реалната им форма, символи и език и напишете своето съобщение върху тях с дървен стилус. Някои таблички могат да съдържат съобщението: „Гилгамеш бил велик крал, чиято майка била богиня. Той изкачил много планини.”, а другите – „Саргон бил велик и могъщ крал. Бил първият, който създал империята в земята между двете реки.”. Изпечете ги. Открийте поне три ресурса за превод. Разделете класа на групи и им раздайте табличките. Споменете, че някои са еднакви и ще е интересно да видят кой първи ще превведе съобщеннието. В другия час раздайте по-малки таблички за всеки от учениците си. Всеки получава и клечка от сладолед за стилус. Задачата им е да използват всякакви символи от шумерския език, за да напишат своето съобщение. Когато са готови, нека разкажат какво са написали. Изпечете ги и ги изложете в класната стая.
6. Шумерски цилиндрични печати: Използвайте Play-Doh. Разтеглете ги и с помощта на бамбуково шишче, нека децата ги увият, за да изглеждат като стилус. След това нека издълбаят формите и символите, които желаят. Боядисват ги и с въртене отпечатват върху лист знаците си.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Поклон, народни будители!

21 ноември - Ден на християнското семейство

Коледно тържество