EGG-сперименти част 5

Плаващото яйце
 Яйцата потъват в обикновена чешмяна вода, но се държат различно, когато се добави сол.
Потопете колкото се може повече яйца в чешмяна вода, колкото искате, но те всички ще потънат на дъното. В експеримента  ще видите как добавянето на нещо толкова просто, колкото солта, може драстично да промени това, което се случва с яйцата във водата.
Материали
• Две чаши за пиене
• Две сурови яйца
Сол
•Лъжица
Експеримент
Сипете в една от чашите за пиене почти догоре обикновена чешмяна вода.
• Внимателно пуснете една от яйцата в напълнената с вода чаша. То потъва направо до дъното!
• Напълнете втората чаша за пиене наполовина с вода.
• Добавете четири супени лъжици сол към водата и разбъркайте.
• Напълнете остатъка от чашата с вода, почти на върха.
• Внимателно поставете второто яйце в солената вода ... то плава!
Как работи?
Всичко, което направихте, беше да добавите сол към водата си.
Първото яйце потъва до дъното на чашата с обикновена чешмяна вода. Това е така, защото суровото яйце има по-голяма плътност от обикновената чешмяна вода. По същество яйцето има повече мазнини, отколкото същото количество вода. Когато добавяте сол във водата, увеличавате плътността. Тоест солта се събира в същия обем вода. С достатъчно сол, добавен към водата, плътността на водата е по-голяма от яйцето, което позволява на яйцето да се плува. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледно тържество

Поклон, народни будители!

21 ноември - Ден на християнското семейство