Как расте мухълът?

  Какво е необходимо:
  • хляб (4 филийки)
  • вода
  • кърпа за покриване
  • 1 до 2 седмици време за експеримента
  • лупа 
Насоки:
  • ПРОБА 1:  Вземете едно парче хляб и го разрежете на две. Запечтайте едната половина в кърпа, а другата я оставете наоткрито.
  • ПРОБА 2:  Вземете друго парче и отново го нарежете наполовина. Оставете едната половина на тъмно, а другата – на светлина.T
  • ПРОБА 3:  Третото парче хляб отново се разрязва наполовина. Оставете едната суха, а върху другата сложете една чаена лъжичка вода. Повтаряйте това всеки ден.
  • ПРОБА 4:  Едната половина от четвъртото парче го поставете на топло място, а другото го оставете на студено в хладилника.
  • Проверявайте резултатите всеки ден и записвайте промените, които настъпват.
 Какво се случва:
Мухъл ще се появи на някои от пробите
Мухълът расте най-добре в топли, тъмни и влажни условия.
При първата проба, мухълът в запечатаната филийка ще се развие по-бавно, отколкото в незапечатаната.
При втората проба, мухълът ще се появи по-бързо при филийката на тъмно, отколкото при тази на светлина.
При третата проба, влажният хляб ще развие мухъл по-бързо, отколкото сухия.
При четвъртата проба, мухълът при филийката на топло ще се развие по-бързо, отколкото при филийката на студено.

Въпроси:
  1. Как трябва да се съхранява хлябът, за да не се появи мухъл?
  2. При кои други храни, оставени на открито, се появява мухъл?
  3. Кои са начините, които хората използват, за да предпазят храната от мухъл?




Коментари

Популярни публикации от този блог

Поклон, народни будители!

21 ноември - Ден на християнското семейство

Коледно тържество