MY ROUTINES: Diorama Show and Tell


1 час: Activity log and Inside-Outside Circle Warm-up activity
 Кажете на учениците си, че ще правят диорама. Диорамата е триизмерна картина или сцена, която може да се направи с разнообразни материали. Покажете им пример за такава. Темата е „Ден в моя живот”, т.е техните диорами трябва да показват сцени от всекидневието им. За да измислят идеи как да я направят нека в рамките на една седмица да записват техните привички. Това ще им помогне да забележат своите рутини в живота. Трябва да използват глаголи в минало време. Ето и пример:
След като са готови, нека се вгледат в записаното и да отговорят на следните въпроси:
What do you do every day?
What do you do every couple of days?
What parts of your daily routine do you enjoy the most?
What part of your daily routine do you not enjoy?
What things in your daily routines are most important to you?
 Насочете ги също така да използват и наречията always – often – sometimes – never.
За да упражните въпросите, отговорите и наречията разделете класа на две. Нека едната група да образува кръг, който гледа навън, а другата група да направи кръг около първия, но да гледа навътре. Така двата кръга трябва да образуват двойка ученици, които са един срещу друг. Учениците от вътрешния кръг ще задава въпросите, а тези от външния ще отговарят. След няколко минути учениците от външния кръг се изместват с едно място, за да сменят партньора си. Това се повтаря известно време и в един момент кръговете сменят своите роли – учениците от външния кръг задават въпросите, а учениците от вътрешния кръг отговарят.
2 час: “A day in my life” Diorama
 Време е учениците да направят своите диорами. За направата ѝ е необходимо да съберат материали от вкъщи, които включват снимки, малки играчки, сантиментални за тях предмети и др. Също така могат да изрязват снимки от списания, да рисуват и да правят колажи. След като са набавили всичко необходимо пристъпват към създаването на диорамата. За целта се използват кутии, които да са отворени. Първо нека да украсят фона на кутиите по техен избор – с колажи, рисунки, цветни листи и т.н. След това могат да добавят предметите, които искат да включат в диорамите си. Кажете им да експериментират при подредбата. Хубаво е да оползотворят цялото пространство.
3 час: Practice with Used to and Would
 Когат вече са готови ги помолете да сравнят нещата, които са част от техния живот сега и такива, които са били. Дайте им примери:
I used to drink a lot of coffee, but now I drink tea.
When I was younger, I would go for a run every day, but now I prefer going for a walks.
Използвайте таблицата, за да им обясните по-добре употребата на used to и would.

 Изиграйте “Used to and Would” игра. Разделете класа на групи. Един ученик от едната група трябва да започне  изречение с нещо, което преди е правил, използвайки някоя от двете думички. Ученик от другата група го довършва, като казва какво прави сега. Окуражанайте учениците си да правят интересни и забавни изречения, но да са граматически правилни.
4 час: Journal Writing Closing Activity – Reflecting on me, Then and Now
 След като вече са упражнили употребата на used to и would им дайте задача да запишат текст, в който сравняват живота си преди и сега – какво са правили, а сега не правят, какво са харесвали, а сега не харесват и т.н. Като мотивация им служи диорамата.
5 час: Making Inferences / What we have in Common
 Направате изложба с диорамите им. Като ги разгледате заедно внимателно, първо се опитайте да направите предположения за човека, чиято диарама наблюдавате - какво обича да прави, какъв е, за какво мечтае. Нека всеки от учениците се изреди. След това нека заедно преценят какво е общото между тях. Могат да направят графика, в която да отразят дейностите, които често правят и се повтарят в диорамите им и да запишат колко ученици от класа извършват дадена дейност.



Коментари

Популярни публикации от този блог

Поклон, народни будители!

21 ноември - Ден на християнското семейство

Коледно тържество