EGG-сперименти (част 1)
Не пържете или бъркайте яйцата, превърнете ги в
красив кристален геод.
Материали
•
Яйце
• Четка
•
Лепило •
Оцветител за храна
•
Алуминиев прах
•
Вода
•
Ножици
• Хартиени кърпи
• Купа
• Стъкло
•
Лъжица
• Габърче
Експеримент
•
Имате яйце, сега трябва да извадите от него целия жълтък и белтък. ИЗЧАКАЙТЕ! Не можте просто да разбиеш яйцето, както правите за закуска. Имаш нужда от това яйце цяло. Използвайте габърче, за да пробиете внимателно дупка във всеки край на
яйцето
.
• Поставете устата си на единия край на яйцето и издухайте жълтъка през другата
дупка. Издухайте жълтъка в купа, в зависимост от това дали сте гладни или не.
• Сега, когато имате яйчената черупка, внимателно изрежете
черупката на половина, надолу по дължината на яйцето, с ножица. Ако по ръбовете
има малки парченца, продължете напред и ги издърпайте. Те не ви трябват
• Продължавайте внимателно (кой знае, че науката е толкова крехка?). Изтрийте вътрешността
на яйцето с хартиена кърпа. Трябва
да бъде възможно най-суха.
• Пуснете малко количество лепило в яйцето и
използвайте четка, за да я разпръснете. Опитайте се да покриете цялата вътрешна
повърхност, чак до ръбовете, на яйцето с лепило. Ако е необходимо, добавете още
лепило.
•
Бързо, преди изсъхването на лепилото, го покрийте с алуминиев прах. Колко?
Покрийте всичко!
Ето, че вече
покрихте лепилото с алуминиев прах, сега какво? Е, вашите възможности са да
седнете, докато всичко е напълно сухо или да го оставите така през нощта. Първият вариант става наистина
скучен и се нуждаете от почивка, затова се върнете утре и ще поемете
експеримента там.
• Утре ли е
вече? Да? Тогава да направим това!
• Донесете две
чаши вряла вода вода. Залейте нагрятата вода върху стъкло и разбъркайте 30-40
капки хранителен оцветител и 3/4 чаша алуминиев прах в нагрятата вода.
• Оставете
оцветения разтвор да изстине за около тридесет минути.
• След като
оцветеният разтвор се охлажда, поставете яйцата в разтвора. Бутнете яйцето на дъното на чашата
с лъжица и оставете яйцето да стои в разтвора в продължение на 12-15 часа. Това
е дълго време, нали? Хубаво е, че сте практикували търпение, както когато чакахте
лепилото да изсъхне по-рано.
• След като
изминат 12-15 часа, проверете яйцето си. Израснали са кристали! Внимателно
отстранете яйцето и го поставете върху хартиена кърпа, за да приключите процеса
на създаване на геод.
Докато
геоложката геодезия е маса от минерали в рамките на скала, която може да отнеме
хиляди години, за да се оформи, вашето Яйце геод отнема само няколко дни.
Виждате ли? Всичко това чакане можеше да бъде много по-лошо.
Как работи?
Вашият яйчен
геод се формира чрез процес, наречен утаяване. Нагрятият алуминиев разтвор
съдържа суспендирани частици от стипца прах и тъй като разтворът се охлажда,
тези частици стипца започват да се утаяват. Когато алуминиевите частици се
утаят към дъното на чашата или стъклото, те започват да кристализират. С
покритото със стипца яйце на дъното, алуминиевите частици от разтвора започват
да се прикрепват към яйцето. Покриването на яйцето ви в стипца прах
предварително дава на суспендираните частици стипца повърхност, на която те
могат по-лесно да се прикрепят. Частиците, които се утаят върху повърхността на
яйцето, кристализират и вие също ще видите кристализация на дъното и страните
на чашата или стъклото.
Коментари
Публикуване на коментар