EGG-сперименти (част 3)


Експеримент с голото яйце
Кое е първо, гуменото яйце или гуменото пиле? Този експеримент отговаря на този вековен въпрос. Лесно е да си направите гумено яйце, ако разбирате химията на премахване на черупката с оцет. Това, с което сте останали, е напълно смутено голо яйце и хладна наука. 
Резултат с изображение за naked egg experimentМатериали
• Сурово яйце
 Висока чаша
 • Оцет • Търпение

Експеримент
• Поставете яйцето във висока чаша с оцет.
 • Погледнете внимателно яйцето. Виждате ли мехурчетата, които се образуват върху черупката? Оставете яйцето в оцета за цели 24 часа.
 Сменете оцета на втория ден. Поставете чашата с оцета и яйцето на сигурно място за една седмица - така е, 7 дни! Не смущавайте яйцето, а обръщайте специално внимание на мехурчетата, които се образуват на повърхността на черупката (или това, което е останало от нея).
 • Една седмица по-късно излейте оцета и внимателно изплакнете яйцето с вода. Яйцето изглежда прозрачно, защото външната обвивка е изчезнала! Остава единствено деликатната мембрана на яйцето. Успешно си направил яйце без черупки. Добре, всъщност не сте направили яйцето – пилето е направило яйцето - просто сте извадили химикала, който придава на яйцето неговата сила.

Как работи?
Нека започнем с мехурчетата, които видяхте да се образуват върху черупката. Мехурчетата са въглероден диоксид. Оцетът е киселина, наречена оцетна киселина и бял оцет от магазина за хранителни стоки обикновено е около 5% оцетна киселина и 95% вода. Яйчните черупки са съставени от калциев карбонат. Оцетът реагира с калциевия карбонат чрез разчупване на химикала в неговите калциеви и карбонатни части. Калциевата част плава наоколо в разтвора, докато карбонатната част реагира, за да образува мехурчета от въглероден диоксид, които виждате. Някои от оцетите също ще се промъкнат през или проникнат в мембраната на яйцето и ще накарат яйцето да стане малко по-голямо. Този поток от течност от един разтвор през полупропусклива мембрана и в друг по-малко концентриран разтвор се нарича осмоза. Ето защо яйцето е още по-деликатно, ако се справите с него. Ако разклатите яйцето, можете да видите, че жълтъкът се разбива в яйчен белтък. Ако мембраната се счупи, вътрешността на яйцето ще се разлее в оцета. Да, направихте мариновано яйце! Ако яйцето реагира с въглеродния диоксид във въздуха, яйцето ще се втвърди отново. Невероятно!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Поклон, народни будители!

21 ноември - Ден на християнското семейство

Коледно тържество