Ден на науката

 По случай Националният ден на науката, който се чества на 28 февруари предоставям на Вашето внимание няколко занимания, които могат да се направят за отбелязването му:

Навътре в джунглата

Представете си, че сте на експедиция в дъждовна гора, загубили сте  повечето от запасите си. Влизайки все по-надълбоко в джунглата, трябва да проектирате и направите шапка, която ще предпази шията и тялото ви от тежките горски дъждове.

 Стол за бебешки мечки

Три мечки са ви договорили да направите стол за бебето мече. То трябва да е достатъчно силно, за да издържи тежестта му, защото мечето се разстройва, когато столчето му се чупи.

Принцът и принцесата

Принцесата е казала на
Али Баба и другите принцове, че тя ще се омъжи за принца, чието копие при хвърляне ще изхвърчи най-далеч. Можете ли да проектирате копие, което ще помогне на Али Баба да спечели ръката на принцесата?

Безшумният мост

Три бели козленца изискват вашата помощ, за да пресекат моста, без да ги чуе опасния Трол. Можеш ли да проектираш и да направиш мост, който може да заглуши звуците на копитата им при преминаване?

 Пяна вода

Вашият екип е блокиран на пустинен остров; изчерпили сте питейната вода и сте се изправили пред обезводняване. Силно вали дъжд веднъж месечно; можете ли да измислите система за пречистване, за да извлечете дъждовната вода от калните локви, за да можете да получите питейна вода?

Премести го

Робинзон Крузо току-що е забелязал остров в морето, той трябва да премести товара си. Можете ли да му помогнете да проектира и да направи сал, който ще носи най-много товар без да потъва?

След изпълнение на задачките може да пуснете кратка анкета сред децата:

Ø Кое занимание ти хареса най-много?
Ø Кое беше по-лесно/по-трудно? Защо?
Ø Какви нови умения разви, правейки тези дейности?
Ø Какво научи от тях?
Ø Нещо изненада ли те?


Коментари

Популярни публикации от този блог

Поклон, народни будители!

21 ноември - Ден на християнското семейство

Коледно тържество