Моцарт

  Освен запознаване с музиката на Моцарт, споделям с Вас интересни факти от живота му, които могат да се включат в занимание, свързано с композитора.

-  Волфганг Амадеус Моцарте роден на 27 януари 1756 г . в Залцбург. Той е седмото дете в семейството, като само две от тях оцеляват.
- Пълното име на композитора е Йохан Хризостом Волфганг Теофил Моцарт.
- Името Амадеус е латинската версия на гръцкото Теофил.
-   Моцарт е първият музикален композитор. За да научи първата си музикална композиция му трябват само около тридесет минути. Представя я на 24 януари 1761 г . Тогава той е едва на четири години.
- Изключителните му способности стават плод на научни изследвания, а църквата вижда в него Божията намеса. Моцарт има дарба да композира опера за седмица и да възпроизвежда дадено произведение,  дори да го е чул само веднъж.
-  След като откриват таланта му , семейството му започва да пътува с него на множеството му гастроли. За да направи пътуванията по-поносими, малкият талант често свири на цигулка и изнася домашни представления. Използва таланта си, за да забавлява охранителите на митниците, за да ги пускат безпроблемно.
-   Когато 9-годишният Моцарт свири в Лондон, присъстващи на изявата му решават, че той се справя твърде добре за дете и заподозират, че всъщност е джудже.
-   Всъщност , Моцарт се научава как да пише музикални ноти, още преди да е на учил как да пише думи и цифри. В последствие проявява голям интерес в областта на математиката.
-  До 16-годишна възраст Моцарт вече е написал осем опери.
- Подрастващият Волфганг Амадеус Моцарт е притежавал различни домашни любимци - куче, вероятно от породата фокстериер, на име Бимперл (или Пимперл, или Мис Бимбес), и канарче.
- В продължение на три години Моцарт има за домашен любимец скорец. Нотната му тетрадка включва мелодия, изпята от птичето, която заляга в 17-ия концерт за пиано на композитора. Когато скорецът умира, Моцарт го погребва в градината си и написва поема в негова памет.
-   Здравословните проблеми на Моцарт започват в много ранна възраст . Докато пътува със семейството си в други страни из Европа, той развива симптоми, асоциирани с туберкулоза. Бащата на Моцарт, Леонард, му осигурява временен лек под формата на каша, направена от мляко със семена от пъпеш и макови семена, предложени от местен лекар.
-   Моцарт е бил любител на билярда. Сред принадлежностите, които оставя в наследство, е маса за билярд с пет топки и 12 щеки.
-  Жени се за Констанце Вебер в катедралата Свети Стефан във Виена, на 4 август 1782 г.
-  Като възрастен, Моцарт композира музика в главата си, по време на дългите и неудобни разходка с карета. Съхранява я в мозъка си, докато му се отдаде удобен момент да я напише.
-  На 4-ти април 1787 г ., шестнадесет годишният Лудвиг ван Бетовен пристигна във Виена, за да получи две седмици уроци от Моцарт.
Необходими са 202 часа, за да се изслуша цялата музика, която Волфганг Амадеус Моцарт е написал през краткия си живот.
-  Смъртта застига Моцарт на 5 декември 1791 г . след кратко боледуване, ненавършил 36 години. Макар, че основните факти ок оло неговата смърт са ясни, някои детайли остават съмнителни. Волфганг, до последните мигове на живота си, твърди, че е натровен. Това и до днес не може да бъде доказано категорично.

- През 1987 г. вид жаба е кръстен Eleutherodactylus amadeus на името на прочутия композитор.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Поклон, народни будители!

21 ноември - Ден на християнското семейство

Коледно тържество